Kredietplafond Starterslening opnieuw verhoogd
Geplaatst: 21-6-2023
Om aan de huidige vraag naar startersleningen te kunnen voldoen, stelt het college de raad voor om de Starterslening opnieuw te verhogen. Het voorstel houdt in het verhogen van het kredietplafond met 15 miljoen euro, waarmee het totaalbedrag op 26 miljoen euro komt. Dit is bedrag is nodig om starters op de woningmarkt te helpen met de aankoop van een eerste koophuis én om de doorstroom op de woningmarkt te bevorderen.
Verschil overbruggen
Starters op de woningmarkt kunnen onder bepaalde voorwaarden maximaal 65.000 euro lenen om het verschil te overbruggen tussen de prijs van de woning en het bedrag dat zij maximaal kunnen lenen om het huis te kopen. Om in aanmerking te komen voor de Starterslening moet bij de aankoop van een bestaande, nieuwbouw- of transformatiewoning (woning met eerder een andere bestemming) aangesloten worden bij de voorwaarden en de hoogte van de Nationale Hypotheek Garantie-grens.
Zo werkt de starterslening
De lening is bedoeld om starters te helpen op de koopwoningmarkt. Met deze lening wordt het verschil overbrugd tussen de prijs van het huis dat een starter wil kopen en het maximale leenbedrag. De Starterslening is een aanvulling op de normale hypotheek en bedraagt maximaal 20% van de koopsom met een maximum van 65.000 euro. In de eerste drie jaar wordt geen rente en aflossing betaald, daarna wel. Verder kan de Starterslening altijd -of geheel of gedeeltelijk- boetevrij afgelost worden. De SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) voert deze taak uit voor onder meer de gemeente Lelystad. Hierbij zijn de normen van de Nationale Hypotheek Garantie altijd het uitgangspunt.