We hebben een nieuw portaal Mijn Uitkering. U kunt via het nieuwe portaal uw uitkering inzien, wijzigingen aanbrengen of een uitkering aanvragen. LET OP: In verband met deze wijziging, kan het langer duren voordat u een reactie van ons ontvangt. Excuses voor het ongemak!
Studietoeslag
Bent u scholier of student van 15 jaar of ouder? En ontvangt u studiefinanciering of een tegemoetkoming in de studiekosten? En kunt u door een medische beperking niets bijverdienen? Dan heeft u misschien recht op studietoeslag. Hieronder leest u meer over de voorwaarden en hoe u de toeslag kan aanvragen.
Wat is de studietoeslag?
Dit is een geldbedrag voor scholieren en studenten vanaf 15 jaar die door een medische beperking niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. De toeslag gaat in op de eerste dag van de maand waarin het recht bestaat. Dit loopt door tot het einde van de opleiding.
Welke regels gelden voor het aanvragen van de studietoeslag?
U kunt de studietoeslag aanvragen als u voldoet aan deze voorwaarden:
- U bent 15 jaar of ouder;
- U woont en bent ingeschreven in gemeente Lelystad;
- U bent Nederlander, u komt uit Europa of u woont met een geldige verblijfsvergunning in Nederland ;
- U volgt een studie waarbij u recht heeft op studiefinanciering (Wet Studiefinanciering 2000 (WSF)) of een tegemoetkoming in de studiekosten (Wet Tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS));
- U kunt door een structurele medische beperking niets bijverdienen;
- U krijgt geen Wajong-uitkering van het UWV.
Voldoet u niet aan deze voorwaarden?
Dan heeft u geen recht op de studietoeslag.
Hoe hoog is de studietoeslag?
De toeslag in 2023 is maximaal € 328,59 netto per maand. Dit bedrag hangt af van uw leeftijd en of u een stagevergoeding ontvangt.
Hoe kan ik de studietoeslag aanvragen?
U vraagt de studietoeslag aan via een beveiligde website. U vult hiervoor digitaal een formulier in. U kunt het formulier invullen op het moment dat het u uitkomt. U heeft drie dingen nodig om de aanvraag te doen:
- Een DigiD.
- Een e-mailadres en telefoonnummer.
- Bewijsstukken.
Aanvraagformulier
Ga naar het portaal Mijn Uitkering voor het aanvraagformulier.
Wilt u eerst meer weten over de aanvraag voor de studietoeslag? Of wilt u weten wat wij met uw aanvraag doen? Leest u dan vooral verder.
Hoe werkt de aanvraag en wat heeft u nodig?
1. DigiD
U kunt de studietoeslag aanvragen als u een DigiD heeft. Als u nog geen 18 jaar bent dan moet uw ouder/verzorger de aanvraag ook ondertekenen via DigiD. Heeft u of uw ouder/verzorger nog geen DigiD? Vraag deze dan direct aan. Dit kan via DigiD.nl. Houdt u er rekening mee dat het aanvragen van een DigiD tijd kost: ongeveer 5 werkdagen.
2. E-mailadres en telefoonnummer
Het is belangrijk dat wij contact met u kunnen opnemen. Daarom hebben wij uw e-mailadres en telefoonnummer nodig. Heeft u geen e-mailadres of lukt het u niet om een e-mailadres aan te maken? Bel ons dan via telefoonnummer 140320.
3. Bewijsstukken
Wij moeten kunnen zien of u recht heeft op de studietoeslag. Hiervoor hebben wij bewijzen nodig. Deze bewijsstukken kunt u tijdens de aanvraag meesturen (uploaden). U kunt hiervoor het beste pdf-bestanden gebruiken. Hulpmiddel voor bankafschriften. Duidelijke en leesbare foto’s mag ook. Lukt het meesturen van de bestanden niet meteen? Dan kunt u ze ook later naar de gemeente sturen. Wij ontvangen alle informatie graag zo snel mogelijk. Hoe eerder wij alles hebben, hoe eerder wij uw aanvraag kunnen behandelen en hoe sneller u uw studietoeslag heeft.
Hoe weet u of uw aanvraag goed ontvangen is?
U ontvangt van ons een e-mail waarin staat dat wij uw aanvraag hebben ontvangen.
Als u een kopie van uw ingevulde aanvraag wilt hebben, kunt u de aanvraag opslaan. Dit moet u doen nadat u de aanvraag heeft verstuurd en vóórdat u het formulier afsluit.
Heeft u uw aanvraag verstuurd, maar heeft u geen e-mail van ons ontvangen? Kijkt u dan even of onze e-mail in het postvak voor ongewenste e-mail (spam) zit.
Wat gebeurt er na uw aanvraag?
Een klantmanager van gemeente Lelystad behandelt uw aanvraag. Wanneer wij bewijsstukken nodig hebben, krijgt u een brief.
Wanneer weet u of u de studietoeslag krijgt?
Binnen 8 weken nadat u uw aanvraag heeft gedaan, ontvangt u een brief (beschikking). In deze brief staat of u wel of geen studietoeslag krijgt.
Hoe lang duurt de studietoeslag?
De toeslag duurt tot het einde van uw opleiding. Als u uw opleiding onderbreekt en u de studiefinanciering (tijdelijk) stopt, moet u dit melden bij de gemeente. Ook als u niet meer voldoet aan een van de andere voorwaarden, moet u dit direct melden. De studietoeslag wordt dan stopgezet.
Wijzigingen in uw situatie moet u altijd doorgeven
Ga naar het portaal Mijn Uitkering en log in met uw DigiD om uw wijzigingen door te geven die van invloed zijn op de hoogte van uw studietoeslag. Ga naar 'Zelf regelen' en vul het formulier 'Wijziging studietoeslag' in.
Lees meer over wijzigingen melden.
Heeft u hulp nodig?
Neem dan contact op met gemeente Lelystad. Dit kan via de telefoon op nummer 14-0320 of via e-mail op gemeente@lelystad.nl.
Heeft u geldzorgen of andere vragen over geld? Dan kunt u (gratis) terecht bij het financieel spreekuur. Klik hier voor de openingstijden en telefoonnummers.