Circulaire innovatie in Lelystad in de prijzen
Geplaatst: 11-3-2024
Circulair ondernemen krijgt steeds meer aandacht in Lelystad. En dat wordt deze week tijdens de Week van de Circulaire Economie extra zichtbaar. Drie Flevolandse bedrijven, waaronder een Lelystadse organisatie, wonnen de regionale Circulaire Innovatie Top-20. Zij strijden deze week tegen andere provincies in de landelijke finale.
Duurzame ideeën in het zonnetje
Wat voor de ene ondernemer afval is, kan voor de andere ondernemer een grondstof zijn. Daarom is samenwerken aan een circulaire economie van groot belang. Zowel tussen bedrijven, als met de overheid en onderwijs. Door het organiseren van een Circulaire Innovatie Top 20 worden duurzame ideeën in het zonnetje gezet en nieuwe contacten gelegd.
Lelystad als podium voor circulaire economie
De regionale finale van de Flevolandse Circulaire Innovatie Top 20 vond plaats bij ROC Flevoland in Lelystad, waar het practoraat Circulaire Regionale Economie wordt gegeven op het MBO. Het doel van deze leerlijn is het opnemen van circulariteit binnen alle leerjaren van het mbo-onderwijs. Een perfecte plek dus om organisaties samen te brengen die zich bezighouden met circulair ondernemen. Hierbij valt te denken aan initiatieven die voedselverspilling tegengaan of gebruikmaken van bijzondere bouwmaterialen. Tijdens de landelijke finale op 15 maart dagen de finalisten van Flevoland andere regio’s uit.
Samenwerken aan een circulaire economie
Lelystad vindt het belangrijk dat producten duurzaam zijn. Daarom gaat Lelystad zich extra inzetten om van afval zoveel mogelijk materialen en reststoffen opnieuw te gebruiken. Het doel is in 2050 helemaal circulair te zijn. Daarom stimuleert de gemeente samenwerking rond circulaire bedrijvigheid.
Op de kaart zetten
In Flevoland werken veel ondernemers aan de meest uiteenlopende circulaire innovaties. De Circulaire Innovatie Top 20 heeft als doel om deze ideeën en initiatieven op de kaart te zetten en elkaar te inspireren. Het is een samenwerking tussen VNO-NCW Midden, provincie Flevoland, HORIZON, gemeente Lelystad, AERES en Natuur- en Milieufederatie Flevoland.