Architectuur
Lelystad is een stad van groen, recreatie, rust en ruimte, maar ook een toonbeeld van moderne architectuur en stedenbouw. Veel bekende architecten hebben daar hun steentje aan bijgedragen. Verder geven kunstwerken kleur aan de openbare ruimte in Lelystad. Zowel in het Stadshart als in de woonwijken kom je overal kunst tegen van lokale en landelijk bekende kunstenaars.
Net zo verrassend en vernieuwend is het verkeersveilige, gescheiden verkeerssysteem, waarin langzaam en snel verkeer hun eigen wegen- en padenstelsel hebben. Maar liefst 46 fiets- en voetgangersbruggen en onderdoorgangen kruisen de stadshoofdwegen en markeren zo het stadsbeeld.
Agoratheater
Midden in hartje Lelystad staat een knaloranje gebouw: het Agoratheater. Dit futuristische bouwwerk, naar een ontwerp van de bekende architect Ben van Berkel, is een echte eyecatcher. Het gebouw verbeeldt de toegang tot een andere wereld. De wereld van het theater. Wat – naast de kleur - opvalt, is de sculpturale vorm met veel kleurrijke facetten die het geheel een caleidoscopisch karakter geven. Zowel aan de binnen- als de buitenkant. Voor de knaloranje kleur heeft de architect zich laten inspireren door de zonsondergang en de luchten boven Lelystad.
Zilverparkkade
Niet te missen zijn de kantoren en woontorens aan de Zilverparkkade. Samen vormen ze – vlak bij het NS centraal station - een opvallend herkenningspunt voor het Stadshart. Voor de unieke en eigen uitstraling van de verschillende gebouwen hebben nationaal en internationaal bekende Nederlandse architecten getekend. Een mooi voorbeeld is het kantoorpand Calliste met drie schots en scheef op elkaar gezette blokken, ontworpen door de Rotterdamse architect Eric van Egeraat.
Stadhuis
Het stadhuis van Lelystad werd in 1984 opgeleverd, en geopend door de toenmalige minister-president Ruud Lubbers. Een fascinerend gebouw. En het eerste ontwerp van architect Jan Hoogstad, waarmee hij in 1986 meteen de architectuurprijs op de Wereldbiënnale Architectuur in Sofia won. Typerend is het grote, lichte atrium in het gebouw dat vanaf drie ingangen toegankelijk is en daardoor aanvoelt als een openbare straat. Een duurzaam gebouw ook, met een energieverbruik dat nog geen 40 procent is van wat tot die tijd gebruikelijk was.
Rechtbank
Vlak achter het NS-Centraal Station bevindt zich de rechtbank van Lelystad. Een hypermodern gebouw naar een ontwerp van Diederik Dam en zijn vader Cees. In het ontwerp speelt ‘scheiding’ een belangrijke rol. Publiek, rechters en verdachten komen elkaar alleen tegen in de zittingzalen. De rechtbank heeft verder een open uitstraling dankzij een grote glazen pui over drie zijden van het pand. De drie zittingzalen hebben allemaal een eigen kleurstelling: wijnrood/oudroze, groen of helder blauw.