Omgevingsvergunningen
Hebt u plannen om activiteiten uit te voeren die de fysieke leefomgeving beïnvloeden. Zoals (ver)bouw- of sloopplannen? Dan heeft u hier vaak een omgevingsvergunning voor nodig. U heeft dus met verschillende regels te maken. Ook vinden wij het belangrijk dat u uw buren betrekt bij de plannen.
Informatie inwinnen
Wilt u weten of u een vergunning nodig hebt? Veel informatie vind u bij de rijksoverheid. Ook kunt u checken of u een vergunning of melding nodig hebt, bij het Omgevingsloket.
Wilt u weten welke regels er gelden voor een locatie? Bekijk de kaart om te zien welke regels gelden op een locatie. Ook op de website Overheid.nl kunt u alle lokale regelgeving doorzoeken, zoals de welstandsnota. U kunt op locatie zoeken, op woord of zinsdeel dat overeenkomt met wat u wilt gaan doen. Zo kunt u kijken welke lokale regels er gelden voor de activiteit(en) die u wil uitvoeren.
Voorbeelden van veelvoorkomende activiteiten zijn:
- Omgevingsvergunning voor de activiteit dakkapel bouwen (dakkapel plaatsen, vervangen of veranderen)
- Omgevingsvergunning voor de activiteit plaatsen van een erf- of perceelafscheiding (bestaand hekwerk of andere afscheiding aanpassen, hekwerk of andere afscheiding plaatsen of vervangen)
- Omgevingsvergunning voor de activiteit bijbehorend bouwwerk (aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen of vervangen, bestaande aanbouw, uitbouw of bijgebouw verbouwen)
- Omgevingsvergunning of melding voor de activiteit bouwwerk slopen (bouwwerk of deel van een bouwwerk slopen, of asbest verwijderen)
Initiatievenverzoek
U kunt voorafgaand aan uw aanvraag omgevingsvergunning laten beoordelen of uw plannen voldoen aan de regels van het omgevingsplan en de welstandsnota. Dit is een eerste beoordeling van het ontwerp, als tussenstap naar de aanvraag omgevingsvergunning. In deze gevallen vragen we u om het plan nog niet volledig uit te werken. Wij hanteren drie aanvraagtypen voor initiatieven:
- Principeverzoek, bedoeld voor eenvoudige initiatieven.
- Loket nieuwe initiatieven, bedoeld voor complexe initiatieven waar de wenselijkheid van uw plannen wordt bepaald.
- Omgevingstafel, in het verlengde van het Loket nieuwe initiatieven, bedoeld voor complexe initiatieven waar de haalbaarheid van uw plannen wordt bepaald.
Wilt u meer weten over initiatievenverzoek? Bekijk dan onze webpagina over initiatievenverzoeken.
Aanvraag of melding indienen
U kunt afhankelijk van het project diverse activiteiten aanvragen. Dit kan via het Omgevingsloket. Weet u al voor welke activiteit(en) u een vergunning moet aanvragen of melding moet doen? Dien hier direct een aanvraag of melding in.
Om uw aanvraag soepel te kunnen beoordelen, is het cruciaal dat deze volledig en in overeenstemming met de geldende regels is. Mocht de aanvraag onvolledig zijn of niet aan de regelgeving voldoen, kan dit leiden tot vertraging. Onze behandelingstijd en levering hangen sterk af van de mate van volledigheid. Houdt u er rekening mee dat aan de behandeling van een aanvraag kosten zitten verbonden.
Wilt u meer weten over de behandeling van een aanvraag of melding? Bekijk dan onze webpagina over aanvraag of melding indienen.
Betrek buren en andere belanghebbenden bij uw plan
Als u gaat verbouwen, een evenement organiseert of iets wil bouwen op en rond het huis dan heeft u niet alleen te maken met de gemeente, maar ook met buren en andere belanghebbenden. Van de initiatiefnemer (plannenmaker) verwachten wij dat hij mensen die daarbij een belang hebben, betrekt bij het uitwerken van de plannen. Kijk voor meer informatie op www.lelystad.nl/participatie
Gaan mijn buren verbouwen?
Via berichten over uw buurt blijft u op de hoogte.
Wilt u meer weten?
Heeft u na het lezen van deze pagina vragen? Dan kunt u contact met ons opnemen door een bericht te sturen via het contactformulier. Of u kunt ons bereiken via telefoonnummer: 14 0320.