Bomen
Laatst gewijzigd: 3-2-2022
Lelystad is een boomrijke stad. In de stedelijke omgeving groeien er naar schatting 40.000 stuks. Het aantal bomen in de gemeentelijke bossen is nog een stuk groter.
Het nut van bomen
Bomen zijn belangrijk, daar is al lang geen discussie meer over: ze halen fijnstof uit de lucht, reguleren de temperatuur, dempen geluiden, produceren zuurstof en gebruiken CO2, bieden voedsel en onderdak aan honderden diersoorten en van sommige bomen kun je de vruchten oogsten. Natuurlijk zijn bomen óók plezierig om naar te kijken. Woningen in groene, boomrijke wijken zijn gemiddeld duurder en een ziekenhuisopname in een ziekenhuis te midden van het groen duurt gemiddeld 15 procent korter. In een groene, boomrijke omgeving spelen kinderen vaker buiten.
Bomenbeleidsplan
Ondanks al die plezierige en nuttige zaken hebben bomen het niet altijd gemakkelijk. Nog lang niet altijd wordt er, bij het maken van nieuwe stedenbouwkundige plannen, rekening gehouden met de aanwezige bomen. Mede daarom heeft de gemeente een bomenbeleidsplan opgesteld, dat in oktober 2010 goedgekeurd is door het college. Doel van het plan is het behouden van een goed, gezond en gevarieerd bomenbestand door de juiste boom op de juiste plek te planten, maar ook om aanwezige bomen een goede bescherming te bieden. In het bomenbeleidsplan zijn daarvoor regels opgenomen. Iedereen die op de een of andere manier met bomen te maken heeft, van plannenvormers tot beheerders (en bewoners), moet op de hoogte zijn van deze regels.
Bomenprotocol
Naast een bomenbeleidsplan kent gemeente Lelystad een bomenprotocol. Dit protocol bestaat uit voorschriften ter bescherming van bomen tijdens uitvoeringswerkzaamheden en is van toepassing bij de uitvoering van werkzaamheden in de directe omgeving van bomen in de openbare ruimte. Het bomenprotocol is bedoeld als leidraad voor iedereen die een rol heeft in het planproces voorafgaand aan en tijdens werkzaamheden. Met het bomenprotocol beoogt de gemeente een duurzame instandhouding van bomen tijdens en na werkzaamheden.
Kapbeslissing
Wanneer een boom gekapt wordt, is het informeren van bewoners een onderdeel van de kapverzoekprocedure. Hoewel alleen voor bijzondere bomen in de stad een Wabo-vergunning nodig is, is voor de gemeentelijke bomen altijd een kapbeslissing nodig.